Guides

 

Formidlingen kan også ske ved hjælp af løsninger, der tager brugeren ved hånden og fører vedkommende ad særlige veje gennem udstillingen.

En hyppig variant i museale sammenhænge er audioguides. Dem gør vi ikke i.

Til gengæld satser vi i denne sammenhæng på den besøgendes eget medbragte udstyr – mobiltelefonen. I afsnittene om udstillingsterminaler omtales løsninger, der er integrerede i en eksisterende udstilling. De lader den besøgende udforske det fysiske rum og supplere den formidlede viden ved hjælp af digitale ressourcer via mobilen.

Den omvendte situation ville være, at den besøgende følger en fortælling, et narrativ, en tilrettelagt sekvens af højdepunkter i udstillingen. Det lyder komplekst, men der findes også simple løsninger, der ganske enkelt hjælper gæsten på vej.

Native apps: Cavemen Museumsguide

Museumsguiden er i virkeligheden ikke én løsning, men en platform for en lang række native apps til Android og iOS. ‘Native’ betyder, at appen hentes fra Google eller Apples respektive app stores og installeres på brugerens mobil.

Løsningen er enormt fleksibel. Selv om brugerfladen i alle appsene minder meget om hinanden, er hver app udformet med det pågældende museums identitet som visuelt udgangspunkt. Indholdet og strukturen  tilrettelægges i tæt samarbejde med museet, således at formidlingen af stoffet sker på optimal vis.
Museumsguiden er grafisk udformet efter meget simple principper, idet indholdet altid kommer først.

Native apps: skræddersyede løsninger

I nogle tilfælde kan det være af afgørende betydning, at en mobil løsning forener de tekniske fordele i en native app med en unik og optimalt afstemning med udstillingens tema og stemning.

Her vil det være en fordel at udvikle en skræddersyet native app, der i sin form og funktion er vævet tæt sammen med udstillingsoplevelsen i det fysiske rum. Dette vil give brugeren en meget intensiv oplevelse af det formidlede emne. En native app har – i modsætning til en web-app – mulighed for at gøre brug af telefonens mange sensorer. Mulighederne er ganske enkelt uendelige.

Progressive web-apps

En (progressiv) web-app giver brugeren en app-lignende brugeroplevelse med hensyn til anvendelse og udformning. Ligesom en almindelig app kan en web-app installeres på mobilens startskærm med sit eget ikon. I modsætning til apps er denne løsning installeret på en webserver, og al indholdet tilgås derfor online.

Hvis brugeren ikke er online, kan appen fortsat anvendes; al data hentes automatisk til mobilen under brug.

Denne type apps er særligt velegnede i situationer, hvor formidlingsbehovet – og dermed ofte budgettet – ikke er så stort, eller hvis der ganske enkelt ikke er behov for det tekniske potentiale, der ligger i mobilens hardware. Med andre ord egner denne løsning sig særligt godt til datadrevne løsninger.

Et eksempel på en simpel, men effektiv løsning inden for genren er: